Живей на мига - 11 Юли 2015 - Блог - Център за личностно развитие Валентина Великова
Главна» Консултации » 2015 » Юли » 11 » Живей на мига


10:34
Живей на мига

Да живееш на момента

     Да живееш на момента означава, да си в час с всичко, което ти се случва, което правиш, чувстваш или мислиш. Това е осъзнаване на собствените мисли и насочването им в руслото на сегашния момент. В такъв случай виждаме ситуацията каквато е, без да я свързваме с предишния си опит. Този начин на живот ви дарява със способността да се отнасяме с лекота към всичко, което ни се случва към момента. Виждаме нещата такива, каквито са, без да се влияеме от страх, гняв, желания и привързаности.

    Когато се замисляте, наблюдавайте преминаващите през разума ви мисли - какви са те? Опитвате ли се да преживявате миналото? Може би преоценявате миналите си постъпки или събития? Може би си мислите за това, какво би било, ако сте действали различно. Задържате ли събитията от миналото в ума си? Дори мислите и мечтите ви са оцветени от миналия опит.

    Ако миналите ви отношения са били приятни и положителни, така ще мислите и за бъдещите такива. Но ако опитът ви е негативен, то негативно ще си представяте и бъдещето. Миналото пресъздава живота ви. То ви пленява и му позволявате да влияе на поведението ви. Преживявате ли миналото, то го пресъздавате постоянно и не позволявате на промените да влязат в живота ви. Разбира се, отлично е да пресъздаваш миналото, когато е било приятно, но защо да го повтаряш в ума си, ако е било неприятно?

    Има една история за двама приятели, пътуващи с влак. Единият бил много нервен, тревожен и се оплаквал през цялото пътуване. С нетърпение чакал да пристигне, защото това пътуване не му харесвало. Той не обръщал внимание на обкръжението, а мислите му били нетърпеливи, неспокойни и заядливи. Приятелят му - напротив, любувал се на пейзажите, пил кафе, хапнал си торта и разговарял с останалите пътници. Наслаждавал се на всеки момент от пътуването, тоест живял в настоящето и взимал всичко от него. При пристигането си той бил свеж и се чувствал добре. Както и се досещате, другият бил уморен и нещастен.

    Всичко е само въпрос на правилно мислене. Животът е изпълнен с щастие и пътуването е приятно, когато отношението към всичко положително се използва по най-добрия начин. Живейте в настоящето, съсредоточете се върху това, което се случва сега, наслаждавайте му се и вземете всичко, което успеете да изцедите от него. Знаете ли, колко много възможности пропускате като живеете в миналото, вместо да виждате и осъзнавате случващото се на момента. Когато съзнанието ви блуждае някъде другаде, поведението ви е като на робот - повтаряте едни и същи грешки от миналото, а после се оплаквате, че животът ви е скучен и неинтересен.

    Осъзнайте сегашния момент и живейте в него. Миналото вече се е случило и е отминало. Каква е ползата да се тюхкате за миналото. Ако тези преживявания са ви приятни, то всичко е наред. Можете да си пожелаете да пресъздадете и преживеете този опит в живота си. Но защо да се връщаме към едно и също събитие, ако то е било неприятно? Защо отново и отново си причинявате болката на отминалото преживяване?

    Обикновено не осъзнаваме случващото се в главите ни. Повтаряме едни и същи мисли по навик, и когато сами дойдат, не им се противим. Приветстваме ги дори, когато са неприятни. Свикваме с начина си на мислене, дори да не си го признаваме. Така мислите стават все по-силни и могъщи. А когато съзнанието ни възстановява миналото, виждаме настоящето през огледалото на миналото. Затова не ни се случва нищо ново и затова започваме да се жалваме от еднообразието в живота си и липсата на промени. Глупаво, трагично и едновременно смешно е всичко това, нали?

    Когато осъзнаем мислите и чувствата си, ни е по-лесно да бъдем дистанцирани. Когато сякаш наблюдаваме отстрани живота си, получаваме възможността да избираме, как да реагираме на хора, събития и обстоятелства, без да се страхуваме от неудобствата, страхът и притесненията си.

    Живейте за момента и се фокусирайте върху това, което правите във всеки момент. Това развива и заздравява концентрацията и вниманието, което пък повишава способността да се учите и правите всичко бързо и ефективно. Съсредоточаването върху това, което вършите, спомага също и да се правят по-малко грешки и да се справяте по-добре.

    Живеете ли в миналото, мислите и визуализирате това, което вече се е случило, ставате роб на мислите и емоциите и губите свободата си. От друга страна, концентрацията в настоящето и това, което сега правите, ви освобождава от непотребните, обременяващи и неприятни мисли, получавате спокойствие.

 
Желая Ви ЩАСТИЕ!
Радвам се, че сме заедно!
Благодаря Ви!

С любов и уважение!
Валентина Великова

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

Абонирайте се. Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!Валентина Великова
Свържете се с мен:
имейл
valivel@velikova.eu

velikova.vd


 
Категория: Желания | Преглеждания: 836 | Добавено от: vali-vel | Тагове: миг, живей на мига, живот | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
avatar
бюлетин

Абонирайте се.
Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!

Адрес

41, ул. Македония
Варна 9002+359 877 133 993 office@velikova.eu
Намерете ни