Топ правила за УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ - Част 2 - 16 Юни 2015 - Блог - Център за личностно развитие Валентина Великова
Главна» Консултации » 2015 » Юни » 16 » Топ правила за УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ - Част 2


13:30
Топ правила за УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ - Част 2

Вие и малките Ви деца

Съвети за родителиПравилата се отнасят и до Вас!

Вече въведените правила се спазват и от родителите. Най-добрия начин да накарате детето да прави нещо е да давате позитивен пример. Неприемливо е например да обяснявате кои са вредните храни и как разболяват /излишна драматизация/, а часове по-късно да ядете шоколад или чипс, обяснявайки, че вие сте големи и можете да го правите.
 

Постигане на „договорни” отношения

 

Как да си осигурите да направите нещо с детето, след като то е заплененоСъвети за родители от нова играчка или пореден епизод детско филмче? Вече споменах за обясненията и обосновката – когато сте сигурни, че детето ви слуша, му разкажете за протичането на деня ви заедно. Например: първо ще излезем да пазаруваме, след това ще отидем да играем, следва обяд вкъщи и следобеден сън, а след всичко това изненади и нови игри. Съгласен ли си? /отговорът неминуемо ще е „Да” – не само заради споменаването на различни игри, а и заради предадената емоция и не на последно място говоренето със спокоен тон/. Разбира се, малко по-големите деца ще ви прекъснат няколко пъти с „Ама искам и...” т.е. ще се опитат да предоговорят условията /или да ви манипулират докато получат желаното/. За това в т.8.
 

Преодоляване на опитите за манипулация на малкия човек

 

Съвети за родителиПримери за манипулативни действия – „Ще го направя, ако ми дадеш бонбон”, „Добре, обаче първо ще го изгледам цялото детско”, „Няма да го направя, защото онзи ден ти не ми даде...”, „Ако не ми го дадеш, ще плача”, „Ако не отидем да играем там, ще кажа на тати”. Както ясно забелязвате във всички случаи има условие. Един от най-бързите начини за справяне с манипулативния отговор е с въпрос „Защо?” А не искаш ли...? /преформулиране на вашето искане от детето/и обяснение „А след това ще правим..., забрави ли?”/припомняне на плана/. Следващия метод е дистракция – отвличане на вниманието от настойчивото желание на детето. Пример: „Сега ще отидем да си измием ръцете и ще ти покажа къде отива водата след това!” или „Ще ти разкажа една история” /в нея накратко описвате аналогична случка, с щастлив край/.
 

Осигурете си да бъдете чути от вашето дете

 

Много често се оказва, че детето ви не е чуло или разбрало какво точно сте му казали. В ранна детска възраст до около 7-9г. децата трудно се съсредоточават поради обема информация, който навлиза и бива обработван от мозъчетата им. Как да сме сигурни, че детето ще ни чуе? И така – предварително обмислете какво ще кажете – нека е в къси и прости изречения, с ясна формулировка и кратка обосновка. За да ви чуе детето е необходимо то да не е заето с друго – игра, гледане на телевизия или хранене. За да приеме да ви изслуша застанете на неговата височина /клекнете, ако е необходимо или седнете срещу него/, гледайки го в очите му кажете, каквото сте решили. Ако детето е по-активни, можете и за секунди, докато говорите леко да го придържате за раменете, за да сте сигурни, че и детето разбира важността на думите ви и че ще ви изслуша.
 

Подкрепяйте го

 

Съвети за родителиЗа превръщането на вашето дете в личност със самочувствие и самоуважение е от изключителна важност, Вие като негови родители да го подкрепяте и да демонстрирате увереност в способностите му. Обяснявайте му правилата на всяка игра, демонстрирайте по няколко пъти реализирането й. Бъдете с него в изучаването на нови неща и боравенето с тях. Правете и вие дейностите заедно с него, онагледяването е безценно. Но бъдете обективни!
 


Желая Ви ЩАСТИЕ!
Радвам се, че сме заедно!
Благодаря Ви!

С любов и уважение!
Румяна Бинева

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

Абонирайте се. Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!Румяна Бинева
Свържете се с мен:
имейл
rumi.bineva@velikova.eu

rumi_99


 
Категория: Съвети | Преглеждания: 786 | Добавено от: RumiBineva | Тагове: топ парвила за родители, съвети за родители | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
бюлетин

Абонирайте се.
Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!

Адрес

41, ул. Македония
Варна 9002+359 877 133 993 office@velikova.eu
Намерете ни