Топ правила за УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ - Част 1 - 3 Юни 2015 - Блог - Център за личностно развитие Валентина Великова
Главна» Консултации » 2015 » Юни » 3 » Топ правила за УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ - Част 1


10:13
Топ правила за УСПЕШНИ РОДИТЕЛИ - Част 1

Вие и малките Ви деца

Обичайте децата си по много начини

Ако мислите, че е лесно, отговорете на следните няколко въпроса. Обичайте децатаКупуването на играчки или  близалки /или скъпи вещи/ проява на обич ли е? Разрешаването от ваша страна на нещо, което друг член на семейството е забранил проява на обич ли е? Удължаване времето за гледане на филмчета проява на обич ли е? Сигурно се досещате, че на всички гореизброени отговорът е един и същ „Не”. Тогава – прекарвайте повече време заедно, откликвайте на ласките и погледите му, изградете връзка чрез невербална комуникация – прегръдка, кимане, махане и други жестове, изразяващи любов. Изградете връзка, измисляйки си само ваши знаци и кодове за любов!
 

Отделете време да опознаете детето си


Опознайте децата сиМного често в забързаното си ежедневие не си оставяме достатъчно време да разберем децата си. Най-добрия начин за това е да го наблюдаваме как играе само вкъщи. Не се намесвайте, само проследявайте за известно време действията на детето. Например: с какво играе, в каква последователност, има ли някакъв предварителен замисъл, говори ли на играчките или по-скоро преиграва комуникацията между членовете на семейството. Следващата стъпка ще бъде да разберете как комуникира то. Заведете го в парка или на детска площадка, където играят деца. Отново се опитайте да бъдете мълчалив наблюдател – след колко време влиза в контакт с другите деца, какви деца избира – по-големи или по-малки, как се обръща към тях и какъв израз има комуникацията им – говорят си, хващат се за ръка или си крещят. Друг начин да направите това е да попитате  (Какво е моето дете?) педагозите в групата на детето в детската градина или ясла, която посещава детето (разбира се, необходимо е да изчакате поне 6 месеца от началото на постъпването му).
 

Откликвайте на всеки опит за комуникация на вашето дете

От изключителна важност за формирането на детската самоувереност е това дали ще бъде „чуто”, затова и по безброй пъти чувате една и съща Комуникирайте с децатадума „мамо”, „тате”, „бабо”, „млякоооооооооооо”. Не пренебрегвайте и невербалната комуникация – приемайте протегнатите ръчички, останете гушнати, докато детето не ви пусне, отвръщайте на дългото вглеждане на детето във вас със същото.


Въведете ясни и кратки правила

Създайте правилаНека правилата биват въвеждани постепенно и поетапно. За детето не достатъчно да извикате „Не пипай това!”, „Недей така!”, „Не яж това!”. Необходимо е да се обосновете със спокоен тон колкото пъти е необходимо. (Не сте забравили, че родителството е предимно любов и търпение, нали?).

Съблюдаване на правилата

Това е едно от най-трудните правила! Да се въведат правилата  е лесно, но да научим детето да ги спазва наистина изисква време и усилия. На Съблюдавайте правилатапърво място – необходимо е всеки път, когато детето „наруши” правилото да му бъде обяснявано защо да не прави съответното действие и да му се предложи алтернатива. Например: „Не яж от земята!” /повтаряне на правилото/. „Защото е мръсно и можеш да се разболееш, а така няма да можем да играем и да се забавляваме. /обосновка/ Искаш ли да отидем да купим банан?”/алтернатива/.


Желая Ви ЩАСТИЕ!
Радвам се, че сме заедно!
Благодаря Ви!

С любов и уважение!
Румяна Бинева

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

Абонирайте се. Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!Румяна Бинева
Свържете се с мен:
имейл
rumi.bineva@velikova.eu

rumi_99


 
Категория: Съвети | Преглеждания: 928 | Добавено от: vali-vel | Тагове: родители, развитие, успех, любов, топ правила за успешни родители, деца | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
бюлетин

Абонирайте се.
Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!

Адрес

41, ул. Македония
Варна 9002+359 877 133 993 office@velikova.eu
Намерете ни