Спрете войната със себе си част2 - 2 Август 2015 - Блог - Център за личностно развитие Валентина Великова
Главна» Консултации » 2015 » Август » 2 » Спрете войната със себе си част2


10:18
Спрете войната със себе си част2

пътят към сърцето ДА СПРЕМ ВОЙНИТЕ И СТАНЕМ ПРИСЪСТВАЩИ

Това са двете страни на една реалност. Да влезеш в настоящето означава да преживееш това, което е тук и сега. Голяма част от живота си сме похабили в планове, очаквания, честолюбиви надежди за бъдещето, съжаления, чувство за вина или срам спрямо миналото. Когато сме в настоящето, отново започваме да чувстваме обкръжаващия ни живот и при това се срещаме със всичко това, което сме избягвали или избягваме. Нужна е смелост, за да се срещнеш очи в очи със съществуващото на момента - с болката си, с желанията си, с мъката си, със загубите си, с тайните си надежди, с любовта си, с всичко, което ни докосва дълбоко. Със спирането на войната, всеки от нас ще открие това, от което е избягал - самотата, невежеството си, скуката, срама, неосъществените желания. Трябва смело да посрещнем тези части от себе си.
    Ако се пробуждаме, ако си отваряме очите за истината, трябва да сме свързани с тялото си, с емоциите си, с живота си към момента. За да живееш в настоящето, ти е нужна непрекъсната и непоколебима преданост. Следването на духовния път изисква прекратяването на война не един, а много пъти. Отново и отново да чувстваме познатото въздействие на мислите и реакциите, които ни отдалечават от сегашния момент. Когато спираме и се вслушваме, можем да почувстваме, как всяко нещо, което предизвиква страха ни или желанието да го отблъснем от сърцето си, ни вкарва в лъжливата представа за това, какъв бихме искали да е живота. Ако се заслушаме още по-внимателно, ще почувстваме, как сме се научили да се усещаме ограничени от тези страхове и да се отъждествяваме с желанията. Изхождайки от това непълно усещане за самите себе си, се поддаваме на увереността, че щастието ни идва само с притежаването на нещо или за сметка на друго нещо. Да спреш войната и да влезеш в настоящето означава, да откриеш величието на собственото си сърце, което е възможно да държи в себе си щастието на всички живи същества като съставна част на собственото ни щастие.
    Когато си позволяваме да чувстваме страх, недоволство, трудности и ги избягваме винаги, сърцето ни отслабва. Да виждаш в очите трудностите, от които винаги бягаш, е както смело, така и състрадателно. Според будистките писания, състраданието е "трепет на чистото сърце", когато си позволяваме да ни докосне болката на живота ни. Опознаването на факта, че можем да направим това и да оцелеем, спомага за пробуждането величието на сърцето ни. С това величие можем да понесем собственото си присъствие в самия център на житейските страдания, да живеем сред мимолетността и непостоянството на живота. Тогава можем да се отворим към света с неговите десет хиляди радости и десет хиляди мъки.
    Допуснем ли света да ни докосне дълбоко, узнаваме, че както в нашия живот има болка, така е и в живота на всеки друг човек. Така се ражда мъдрото разбиране. Мъдрото разбиране знае, че страданието е неизбежно, че всичко родено умира. Мъдрото разбиране вижда и приема живота в цялост. С него си позволяваме да мислим, че в нас има всичко - и тъмни, и светли страни. Така стигаме до усещането на света. Той не е свят на отричане или бягство, той е в сърцето ни и не отхвърля нищо - докосва се до всичко със състрадание.
    Благодарение на това, че сме прекратили войната, можем да обхванем собствените си мъка и печал, радост и триумф. С величието на сърцето си можем да се отворим за околните, семейството, кръга от приятели, за социалните проблеми на света, за колективното ни минало. С мъдрото разбиране можем да живеем в хармония със собствения си живот, с универсалния закон, наречен дао или дхарма - с истинския живот. Всяка прекратена война ражда състраданието и величието на сърцето. Дълбокото желание на сърцето ни е, да намерим начин да направим това. Всички споделяме стремежа да излезем от ограниченията на собствения си страх, на гнева си или привързаностите, стремежът да се свържем с нещо повече от егото и притежанието, с нещо повече от малката ни история и малката ни личност. Имаме възможността да спрем войната и да влезем в извънвремевото "СЕГА", да се докоснем до грандиозните основи на битието, където е вложено всичко. Такава е целта на духовните дисциплини и на избрания от сърцето път - да открием света и свързаността в самите себе си, да спрем войната със себе си и около себе си.

 

Желая Ви ЩАСТИЕ!
Радвам се, че сме заедно!
Благодаря Ви!

С любов и уважение!
Валентина Великова

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

Абонирайте се. Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!Валентина Великова
Свържете се с мен:
имейл
valivel@velikova.eu

velikova.vd


 
Категория: Разни | Преглеждания: 852 | Добавено от: vali-vel | Тагове: Пътят на сърцето, Джек Корнфийлд, Спрете войната със себе си | Рейтинг: 0.0/0
Общо коментари: 0
avatar
бюлетин

Абонирайте се.
Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!

Адрес

41, ул. Македония
Варна 9002+359 877 133 993 office@velikova.eu
Намерете ни