Хайде да визуализираме - 22 Септември 2013 - Блог - Център за личностно развитие Валентина Великова
Главна» Консултации » 2013 » Септември » 22 » Хайде да визуализираме


11:59
Хайде да визуализираме
Често тръгналите по пътя на саморазвитието или желаещите да минат на следващото ниво, имат проблеми с визуализацията и си задават въпроса, как да виждат мислените си образи.

Има три прости и много ефективни начина за създаване образите в ума и Визуализацияактивизирането и изразителността им. Визуализирането е ключът към повечето техники за ефективно обучение или при работа със закона за привличането. Затова е много желателно да се владее тази способност.

Личностното развитие в общи черти се определя като стремеж за постигане на желаното положение на нещата или духовното състояние. И най-важният елемент при постигането му е планирането , което е способност да се вижда това, което искаме да постигнем. Без представянето на това, как ще изглежда живота ни в бъдеще е трудно да се променя нещо в настоящето. Затова е много важно умението да се създават обемни, цветни, наситени с детайли образи, които ще ви обземат изцяло по време на визуализирането. А като добавим и звуци, аромати, вкусове и вътрешни усещания, се създават толкова мощен образ, че подсъзнанието ви автоматически насочва вниманието си за постигането на дадената цел.

Но какво да правят хората, които не могат да визуализират? Тренировки. Дори изобщо да не можете да виждате образи, или са някакви бледи, неясни, то постоянното изпълнение на дадените по-долу упражнения ще ви помогнат да се научите да създавате красиви, изпълнени с детайли визуализации. 

Хайде да визуализираме

    Упражнение 1

Затворете очите и си спомнете приятна ситуация от живота ви. Засега не се опитвайте да виждате образи. Съсредоточете се да чувате звуците, които съпровождат този спомен. Вслушайте се в това – какви са тези звуци, говори ли някой за нещо, за какво точно? Чуйте всичко, което сте чули тогава. Сега докоснете във въображението се към нещо, което е било там – предмет, дреха, каквото и да е. Почувствайте формата на този предмет, температурата, теглото му. Фокусирайте тези усещания. Добавете към това аромати, които са били там. А сега, какво виждате там? Вгледайте се в полученият образ. Задръжте го, насладете му се и се радвайте, че точно вие сте го създали. Смисълът на това упражнение е в началото да не се активира зрението а другите качества. Благодарение на това много леко се извикват образите, свързани със спомените. Това се случва затова, защото различната информация се записва на определени места в мозъка. Спомените съдържат не само визуалната информация, но и акустичната, дактилната и т.н. Активността на други области на мозъка помага на зрителното въображение да се включи.

    Упражнение 2

Изберете си обект от стаята ви – телефон, компютър, книга, каквото ви хареса. Поставете предмета така, че да можете свободно да го виждате. Гледайте го внимателно 5 секунди, след това затворете очите си и си го представете детайлно. Задръжте образа си в главата възможно най-дълго. Ако образът изчезне, просто си отворете очите и повторете действията си. след като сте направили това няколко пъти, изберете друг обект и направете същото – разглеждане за 5 секунди, затваряне на очите и представяне на видяното. Отделяйте по 5 минути на ден за това упражнение.

    Постоянното му изпълнение ще ви даде възможност да създадете точни образи, когато са ви необходими. Това е въпрос на натренираност. Вие сами ще забелязвате, как със всеки ден визуализацията ви става все по-ясна. Когато овладеете представянето и задържането на образите, намиращи се около вас, променете малко това упражнение – започнете мислено да създавате обекти на визуализация. Представяйте си някакви абстрактни предмети и то възможно най-дълго.

    Упражнение 3

Отворете книга – най-добре е това да е някакво харесвано от вас художествено произведение. Изберете произволна страница и започнете да четете. След няколко абзаца или изречения се спрете и затворете очите. Представете си това, което току-що прочетохте. Постарайте се да отбележите възможно най-много детайли – хора, обстановка, думи. Визуализирайте около минута и след това отново вземете книгата. Почетете отново и се опитайте да визуализирате създадените образи от нея. Правете това упражнение в продължение на пет минути всеки ден.

Литературата изобилства от красиви описания, които ви помагат да развивате въображението си. Това, за което четем, се превръща автоматично в образи. Благодарение на това упражнение ще се научите съзнателно да се съсредоточавате върху визуализацията и да забелязвате възможно повече детайли.

Всички тези упражнения можете да изпълнявате всеки ден, или да изберете тези от тях, които най-много ви подхождат. Не забравяйте, че трябва да ги повтаряте ежедневно. Визуализацията и създаването на образите е като карането на колело – трябва само да го научиш и след това да го правите, когато поискате. А създаването на силни визуализации е ключът към много врати, водещи до светъл и щастлив живот. Накрая ще успеете да си представите собственото бъдеще, изпълнено с успех, да се избавите от отрицателните емоции, при запомнянето на сложна информация. Усилията при прилагането на тази нетрудна техника ще ви се разплатят богато, а вие ще откриете нови хоризонти за себе си, които преди дори не сте и мечтали.


Желая Ви ЩАСТИЕ!
Радвам се, че сме заедно!
Благодаря Ви!

С любов и уважение!
Валентина Великова

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

Абонирайте се. Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!

Powered by Emailinvest


Валентина Великова
Свържете се с мен:
имейл
valivel@velikova.eu

velikova.vd


 
Категория: Визуализация | Преглеждания: 1329 | Добавено от: vali-vel | Тагове: развитие, успех, закон за привличането, желание, Личностното развитие, въображение, визуализацията | Рейтинг: 5.0/2
Общо коментари: 2
avatar
0
2 vali-vel • 14:53, 27.09.2013
Моля моля smile После ще разкажеш до къде си стигнала:)
avatar
1
1 ема • 14:30, 27.09.2013
Благодаря за чудесната статия. Мисля да поработя с 2 и 3 упражнение, да видим какво ще се получи. biggrin Поздрави и целувки!
avatar
бюлетин

Абонирайте се.
Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!

Адрес

41, ул. Македония
Варна 9002+359 877 133 993 office@velikova.eu
Намерете ни