Ах този мързел - част 1 - 18 Май 2015 - Блог - Център за личностно развитие Валентина Великова
Главна» Консултации » 2015 » Май » 18 » Ах този мързел - част 1


09:20
Ах този мързел - част 1
В последно време често ми изпращат истории в стил "Знам каква е причината за апатията ми, но нищо не мога да направя". И което е учудващо в тези послания няма намек или твърдо намерение да се разбере, как може да се промени това. По-скоро се чува повик. Утвърждаване на собствената си уникалност, заради това че никой не разбира причините на личните ти страдания, а човекът си ги вижда прекрасно. Понякога да си признаеш, че си част от безгранично сивото е много полезно, за да не попадаш никога повече в това състояние и постоянно да се движиш напред.

Всеки адекватен човек разбира, какво трябва да направи, за да няма повече апатия и знае причините, които го водят до това състояние, но само единици са способни да променят собствените си навици и ежедневните си действия. Хората търсят нова информация, нови методи и самородни автори, при положение, че реалния изход е да правят най-простичките неща, познати им от детството. Понякога заради това се налага да влизаш в ситуация, когато не може да ги правиш..., но това е друга история.

 

    Как да победим мързела си?


Като начало е полезно да знаете, че мързелът не съществува. Да, не ви се е причуло и не е правописна грешка - явление като мързела не съществува. Затова всеки опит да се бориш с мързела, прилича на битка с вятърни мелници.
Нямаш желание да се занимаваш с избраната професия? Не искаш да ставаш рано? Закъсняваш постоянно? Не довършваш нещата докрай? Махаш с ръка на нещата? Не можеш да започнеш? Губиш ентусиазъм?

    Това са следствия, а не причини.
    Мързелът не съществува, но пък са напълно реални следните състояния:
  •     Липса на любов към това, което правиш;
  •     енергиен спад;
  •     липса на настояща цел и в следствие на това - енергиен застой;
  •     липса на мащабно виждане и като следствие неразбирането, защо това ви е нужно.
Всяко от тези явление е със симптомите, които сме свикнали да наричаме мързел (не искаме да го правим и ръцете сами се отпускат), но се лекуват с изцяло различни средства. Нелюбимата работа, например, коренно се различава от липсата на мащабно виждане. В първия случай трябва да се промени дейността, във втория - да продължиш с нея, но в по-широк мащаб.

Излекувайте причината и симптомите сами ще преминат - това е универсален закон на природата. И обратно - опитът да се борите със следствията, дава само краткотраен ефект. Колкото и да взимате като аспирин празните развлечения, да излизате в отпуск, да се отдавате на алкохола, веществата или йога практики, всичко това ще има само кратковременни радостни паузи, но тоталната скука от живота и мързелът за ежедневните неща, винаги ще се връщат и с всеки следващ път все по-често, докато причините за това си останат вътре във вас.
- Не мога да ставам рано сутринта - казват ми.
- Но ако утре ви очаква околосветско пътешествие, заедно с единомишленици и трябва в продължение на година да ставате рано сутринта - тогава? Ще тръгнете ли? Ще ставате ли рано? Не само ще ставате, но ще го правите с радост, ако такова пътешествие е мечтата ви.

    Как да излекуваме истинските причини за мързела и да живеем енергично?

    Ще разгледам всяко състояние отделно.

    1. Мързел вследствие не любима работаБезплатен Хостинг

Не любимата работа, безсмислената такава, глупавите или противоречиви ваши вътрешни норми за действие, предизвикват не просто мързел, а включват вътрешната блокировка. В буквалния смисъл ръцете не се мърдат и това е право пропорционално на степента ви на пробуждане. Колкото повече сте осъзнати, толкова ви е по-трудно да живеете без смисъл. Какъв е смисълът на живота ли? - той е в това да избереш собствения си смисъл и да го следваш.

Малко е да се откажеш от общоприетите норми. Нищожно малко е да махнеш с ръце, трябва да избереш любимата си дейност, своя смисъл и да му се отдадеш, иначе ще ти се наложи да разбереш, че привнесеното състояние с нищо не се отличава от обществените рамки.

Получавам със стабилна постоянност и още един вид писма. Темата е: "Напуснах омразната работа. Аз съм герой". В такъв случай винаги ми се иска да отговоря "Приятелю мой, ще станеш герой, когато работиш близка на духа ти работа и имаш достатъчното търпение да я следваш".

Само факта, че сте напуснали не любимата работа няма да ви избави от мързела и подобни апатични състояния. В този момент започва най-трудното - да разберете, че не можете да намерите себе си, можете да се създадете, и че не е възможно да намерите работата си, но можете да изберете това, което ви харесва и да започнете да го правите. При това от душа.

Хората се страхуват да отдават душата си. Първоначално, искат да ги заобичат или работата веднага да им хареса от сърце и чак след това са готови да отдават. Но перспективата не сработва така и природата ясно ни го посочва - пролетта се сее, есента се жъне. Който не сее или няма търпението да се грижи за засаденото до есента, нищо и няма да пожъне. Те сякаш казват:
    - Скъпа градинке, най-напред ми дай вкусна и сладка ягодка, а пък аз после ще я посея и ще се грижа за нея.
    или пък "О, Вселено, първо ти ми дай любимата работа, която да ме окриля и изпълва, а след това аз ще се занимавам с нея от душа".

А какво да прави Вселената с такива изпуснати случаи? Как ще я накарате да отговаря за вашия избор? Затова си получавате и страдания и мързел, за да се замислите и да поработите над това си инфантилно състояние. Спокойната любов към работата, която е различна от бързо разтворимата еуфория, понякога идва след време заедно с първите резултати, когато зад гърба ти останат преодолените страхове и се откриват новите хоризонти на възможностите.

 

Желая Ви ЩАСТИЕ!
Радвам се, че сме заедно!
Благодаря Ви!

С любов и уважение!
Валентина Великова

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

Абонирайте се. Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!Валентина Великова
Свържете се с мен:
имейл
valivel@velikova.eu

velikova.vd


 
Категория: Личностен ръст | Преглеждания: 942 | Добавено от: vali-vel | Тагове: любима работа, богатство, работа, работа по-душа, успех, мързел | Рейтинг: 5.0/1
Общо коментари: 0
avatar
бюлетин

Абонирайте се.
Бъдете информирани!
Грабнете своя бонус веднага!

Адрес

41, ул. Македония
Варна 9002+359 877 133 993 office@velikova.eu
Намерете ни